Prohledat tento blog

neděle 9. června 2013

Byzance (Rochas)

Už velmi, velmi dlouho se chystám napsat recenzi na tuto vůni, ke které mám velmi osobitý vztah. Pro začátek uroníme slzu, protože tento klenot (opět) paří do dlouhé řady vůní, které se již nevyrábějí. A stejně jako u mnoha dalších to člověk nechápe.


Ráno... ztemnělý chrám... chladný kámen, důstojné ticho, atmosféra očekávání... začíná bohoslužba. Do chrámu vstupuje žena se zahalenými vlasy. Kněz zapaluje kadidlo a jeho dým v ranním slunci, které vniká oknem, kreslí ve vzduchu obrace...

Těžko se vůně popisuje, protože je to prostě vůně byzantského kadidla. Tečka. Ovšem chápu, že ne každý tu vůni cítil... na vlastní nos. Ono není kadidlo jako kadidlo. To co můžete cítit v katolickém kostele vypadá jako tuhé kapky pryskyřice (což taky je), kdežto ono byzantské mi spíš evokuje cukroví... malé "pomoučněné" polštářky.

Počátek vůně je trochu svěží. Tady bych zrovna řekla, že je to koriandr, ale dobře, věřme, že je to kardamon. Pak nás ale uvedené složení jednoznačně balamutí. Jasmín a růže? Proč ne, pokud jsou v kadidelnici, ze které se line vůně kadidla. Lehce omamně santalové, sladce vanilkové a celkově mýdlové.
Jako by vám dým kadidla zaplavil lehce celou hlavu, stoupal nosem až k čelu, jemně vás mámil až uspával.

Uvědomuji si, že popis zcela pokulhává za skutečností, protože popisovat Byzance je jako popisovat jak voní růže nebo hřebíček. Prostě Byzance, to je byzantské kadidlo. Krása sama. Duchovní, hluboká vůně, vhodná jak pro dámy tak pro pány.




SLOŽENÍ
Hlava: citron, kardamom
Srdce: jasmín, růže
Tělo: santal, vanilka, pižmo

NÁVRHÁŘI
*Alberto Morillas (např. BVL, Belle d`OpiumVersace Pour Homme, řada Omnia, Les Saisons: Hiver, Truth, Le Baiser Du Dragon, Acqua di Gio, L'Eau d'Issey Florale, Flower by Kenzo, Summer by Kenzo, Bright Crystal, Sensi)
*Nicolas Mamounas (např. Eau de Rochas a pánské vůně pro Rochas)





Žádné komentáře:

Okomentovat